marți, 3 iulie 2007

La Strasbourg m-am simţit european şi am fost mândru că reprezint Moldova

Este a doua zi al şcolii de vară a Consiliului Europei, care a reunit şcoli de studii politice din 15 state şi regiuni din Estul Europei. Deja de două zile am un sentiment de bucurie, convingându-mă că moldovenii sunt europeni nu doar geografic.
Spre deosebire de alte delegaţii, cea moldovenească are un comportament şi o prestanţă foarte bună. În timp ce albanezii (inclusiv kosovarii) au fost la un pas de a se bate cu sârbii chiar în şedinţa de deschidere, în sala unde se desfăşoară şedinţele CoE şi se vorbeşte despre valori europeni, în timp ce azerii şi armenii au atacat dur unii raportori (uneori poate că motivat), în timp ce georgienii, ucrainenii şi belaruşii vorbeau despre naţionalism şi păstrarea identităţii prin luptă deschisă, moldovenii au prezentat poziţii atât neutre, cât şi într-un spirit tolerant, fără atacuri la adrese anumitor state ori persoane. Aceasta nu înseamnă că nu au criticat anumite fenomeni ori state. Însă moldovenii au avut o abordare constructivă.

Un alt lucru pe care l-am remarcat este implicarea experţilor din R. Moldova în moderarea mai multor worksshop-uri, la care au participat şcoli din mai multe state ex-sovietice. S-au remarcat foarte bine şi experţii raportori din R. Moldova. În momentul de faţă, Nicolae Chirtoacă dă lecţii de calitate în analiză unui britanic, dar şi celor circa 200 de participanţi la şedinţă. Sunt nivele diferite ale celor doi experţi. În favoarea Ambasadorului nostru din SUA, care vorbeşte într-o engleză impecabilă.

Joi vom avea o şedinţă comună cu şcoala din România la care urmează să discutăm despre problemele de frontieră şi relaţiile bilaterale. Se aşteaptă o discuţie foarte interesantă. Apropo, ieri l-am cunoscut pe ziaristul de la Ziua (România), George Damian, care scrie despre R. Moldova. Am făcut un schimb de opinii şi sper că l-am provocat la anumite schimbări în modul de informare despre realităţile din ţara noastră.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Albania din cate stiu eu a intrecut Moldova in ceea ce priveste valoarea PIB per capita. cu ce sa te mandresti, un un presedinte bolsevic si cu un guvern comunist? cu o presa aservita puterii care acuza studentii care fac studii peste hotare reprezinta o primejdie la adresa suveranitatii?

Anonim spunea...

Anonimule, criteriul PIB-ului per capita e foarte putin relevant atunci cand se discuta despre nivelul civilizational al unei tari. Personal, (desi astfel de comparatii mi se par nitel ridicole, deoarece sunt indeobste expresia unor complexe si incearca sa masoare realitati incomensurabile) as zice ca RM e superioara ca nivel de modernitate Albaniei. RM a fost victima unei politici sistematice de colonizare culturala ruseasca si sovietica astfel incat, paradoxal, prezinta un anumit grad de modernitate coerenta. Asta in pofida calitatii mai degrade neeuropene a valorilor induse de spatiul civilizational rus. Este suficient sa pomenim despre resurgescenta in Albania a unor forme ancestrale mai degraba barbare de normare societala - cum ar fi de exemplu popularitatea codului lui Leke - caracteristice unor societati la marginea anarhicului, ca sa ne dam seama ca aparentul primitivism al patriarhalului moldovenesc e, prin comparatie, mai degraba benign. Problemele politice din RM - cum ar fi apetenta pentru un lider autoritar si antamarea majoritatii populatiei la idealurile profund pernicioase ale varstei de aur sovietice - sunt totusi boli moderne care sunt cauzate de factori cu moduri de manifestare inclusiv in societati mult mai dezvoltate decat RM.

In alta ordine de idei, Oleg, te-as intreba cam in ce au constat lamuririle pe care i le-a oferit lui Damian? Ce vrei sa zici cu faptul ca l-ai "provocat la anumite schimbări în modul de informare"? Sa inteleg ca i-ai aratat cum sa se informeze? Cum? I-ai aratat site-ul Moldovei Suverane sau al Moldpres (lol)? Sau e doar problema limbii tale de lemn si vroiai defapt sa zici ca i-ai schimbat modul de inbtelegere a realitatilor din RM? In acest ultim caz, sunt foarte curios si te-as ruga sa ne dai si noua un exemplu de informatie despre realitatile din RM pe care Damian o intelegea gresit inainte de a-l lamuri tu...

Anonim spunea...

probabil ai uitat de prostitutia si traficul de persoane din moldova, traficul de organe, vanzarea si abandonarea copiilor...religiozitatea extrema a moldovenilor...cred ca am enumerat destule.

civilizatie?

Anonim spunea...

Elementele de criza la care te referi sunt reale (si mi se pare foarte potrivit faptul ca ai pus fundamentalismul ortodox in lista ta de probleme - tendinta e ca aceasta filiera de manipulare tipica autocratiilor post-sovietice sa fie ignorata). Totusi, aceste elemente exista din plin si in Albania (minus religiozitatea); ce face din Albania o tara relativ mai criticabila e nivelul semnificativ mai mare al criminalitatii organizate si modul practic tribal de intelegere al relatiilor comunitare. Populatiile din RM au fost trecute fortat printr-un filtru civilizational modern si au avut experienta unui nivel de trai si a unui context social pe care Albania nu le-a incercat niciodata. Astfel, in timp ce saracia actuala RM e rezultatul unei involutii de la o bogatie relativa, cea a Albaniei e razultatul unei dezvoltari recente de la o saracie extrema pe fondul careia s-au prezervat toate mucegaiurile unei societati feudale.

Pe de alta parte, dupa o scurta meditatie, tind sa fiu de acord ca Albania s-a descurcat mult mai prezentabil decat RM in ultimul deceniu. Cred ca o buna parte de explicatie e data de faptul ca, in timp ce albanezii formeaza o natiune - fie ea si tarata de tot soiul de gene feudale -, in RM locuiesc doar populatii.

Anonim spunea...

sunt de acord cu analiza facuta de tine. albanezii au trecut printr-un experiment social care poate fi asemanat doar cu cel din coreea de nord. dar totusi nu regasesc motivele lui oleg de mandrie.

georgia are o imagine mai buna decat o merita doar datorita liderului ei saakashvilli, iar moldova are imaginea pe care o are datorita lui voronin.

este de notat ca in 2001 cand comunistii au venit la putere moldova se situa deasupra albaniei in ceea ce priveste pib/capita, in timpul guvernarii elogiate de moldova suverana moldova a ramas in ruma...

Mircea spunea...

Anonimule, mi se pare ciudat sa dai intiietate Abaniei fata de RM. Din informatiile pe care le-am luat din presa nu am nici un element care sa justifice vreun progres al acestei tari in ultimii 15 ani. In afara bineinteles de criminalitatea organizata. Sunt curios-poate nu am gasit eu informatii-ce realizari socio-economice a reusit Albania. Ce-mi aduc aminte a fost dezastrul total al tarii in urma unor jocuri de tip Caritas. Dupa aceea nu mai stiu multe despre aceasta tara. Despre albanezii din fosta Yugoslavie ce sa mai zic? Se aud destule porcarii.

Mircea spunea...

Oleg, fii mai precis. Ce faceti practic voi acolo? Despre ce discutati?

Oleg Cristal spunea...

Mai intii de toate George mi-a parut un tanar de treaba care cunoaste multe despre R Moldova. Sugestiile pe care i le-am facut tin de sursele de informare care nu tin de media. I-am recomandat sa largeasca cercul politicienilor si expertilor pe care ii solicita pentru comentarii. Am aflat ca el contacteaza doar politicieni filoromani de la Chisinau si nici nu pe toti care pot fi inclusi in aceasta categorie.Prin urmqre nu este preyentat decat un spectru ingust de opinii care nu reflecta situatia reala din tara.

Acum despre mandrie.Intuiam cqa voi primi critici in legatura cu aceasta... Eu nu am vorbit ca sunt mandru ca cetatean al celei ,ai saraca tari din Europa cu un presedinte despre care vorbiti. Ci pentru ca reprezentantii tarii noastre au dat dovada de o prestatie foarte buna in raport cu alte scoli iar expertii moldoveni au lasat cu gura cascata si pe expertii occidentali. Nicolae Chirtoaca a semanat a fi un profesor in timp ce coraportorul sau din Britania un domn stimabil a fost student.
Ne-am convins ca Moldova a depasit deja ,ulte proble,e cu care se confrunta alte state; in special din spatiul post-sovietic. sigur ca nu acesta este sistemul meu de referinta dar totusi este placut sa afli ca esti inaintea altora. Este destul de slaba si prestatia scolilor din Serbia; Bulgaria nemaivorbind de Kosovo Macedonia si Albania. Deci exista ,otive ca sa fiu ,andru ca reprezint Moldova.

Oleg Cristal spunea...

Despre scoala de vara pentru Democratie puteti afla mai multe la adresa

https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1150843&BackColorInternet=F5CA75&BackColorIntranet=F5CA75&BackColorLogged=A9BACE

Anonim spunea...

Oleg, poti fi nitel mai precis? Da-mi cateva exemple de politicieni si experti de la Chisinau nefiloromani pe care i-ai recomandat lui Damian. Stepaniuc? Lupu? Stratan? Berlinski? Renita? Nu de alta, dar ca sa-mi dau si eu seama care crezi tu ca sunt purtatorii de veste despre "situatia reala din tara". De asemenea, as fi realmente curios sa aflu numele vreunui "expert" moldovenist care sa poata pune impreuna trei cuvinte in romaneste cat sa sune mai altfel decat un editorial infierand dusmanii poporului in gazeta de perete a unui colhoz mandru ca fu proaspat pomenit in Moldova Suverana in contextul vizitei lui Tarlev.

De asemenea, fii mai precis in ce priveste problemele pe care le-a depasit Moldova in comparatie cu alte state. Serios, care-s alea? Sunt "scolile din Serbia, Bulgaria nemaivorbind de Kosovo Macedonia si Albania" constiente de cat de tare-i Moldova? Imi si inchipui chipurile schimonosite de invidie ale bietilor bulgari cand vedeau pe ce culmi de rafinament se cocota "scoala" din Moldova care dadea clasa la tot occidentalu'. Cum sa nu fii mandru? Doamne, daca ridicolul ar ucide...

Oleg Cristal spunea...

...atunci Mario cred ca ai fi fost ... trecut in istorie

prefer sa raspuns la intrebarile oamenilor care dau dovada de o alta modalitate de tratare a discutiilor.

Anonim spunea...

Mario +1